GASZTRONÓMIA : Tárkony- a hónap fűszere
https://abroszravalo.reblog.hu/a-honap-fuszere-a-tarkony
A HÓNAP FŰSZERE: A tárkony
Írta: Faar Ida
Tárkony, tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon - ezek a nevek ugyanarra a gyógynövényként is használható fűszernövényre utalnak, amelyet már az egyiptomiak is termesztettek. Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába, hazánkban csak a XVI. századtól vált igazán ismertté.
A tárkonynak két változatát termesztik: a francia tárkonyt, és az orosz tárkonyt - de a francia tárkony sokkal népszerűbb mivel gazdagabb illatanyagokban, és lényegesen zamatosabb.
Erdélyben a legkedveltebb fűszernövény.
A tárkony, mint fűszer
Íze és illata hasonlít az ánizséra, és az édesköményére (talán egy pici csípősséggel keveredve)- ezt magas illóolajtartalmának köszönheti, illetve az illóolajban található esztargolnak.
A tárkony levelei azok, amelyeket fogyasztunk: akár friss, zöld állapotában,(ilyenkor a legaromásabb, legintenzívebb az íze), akár sóban vagy ecetes vízben eltéve, de akár száríthatjuk is. Ízesíthetünk vele salátákat, leveseket, főtt vagy sült húsokat, ragukat. Kiválóan illik a szárnyasokhoz, birkához, bárányhoz, vadhúshoz - de nagyon finom lesz tőle a zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelék is. Készíthetünk vele tárkonyos ecetet (a zölden szedett és összeaprított tárkonyra öntsünk annyi ecetet, hogy ellepje, pár nap után szűrjük le)- ami bármelyik salátánkat meg tudja bolondítani.
Egy újabb fűszer, ami egyben gyógyhatással is rendelkezik.
Hatásai:
- elősegíti az emésztést
- enyhe nyugtató, segít leküzdeni a kimerültséget
- megelőzi a szívbetegségek kialakulását
- enyhíti a hasi görcsöket
- étvágyjavító
- segíti az epe termelését a májban
- tisztítja a veséket
- felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből
- enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget
- a tárkonylevél rágcsálása elmulasztja a csuklást, és enyhíti a fogfájást
Hogyan készíts tárkonyból gyógyteát?
- Nyugtató hatású tea: egy csésze forrásban lévő vizet önts rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyd így állni 10 percig, aztán idd meg. Ajánlott legalább egy csésze tárkonyos teát inni naponta.
- Emésztést segítő ital: Áztass 1 marék szárított levelet 1 befőttesüveg almaecetben, keverd össze, majd zárd le. Naponta 1 evőkanálnyit tégy 2 dl vízbe (leszűrve) -és idd meg
...plusz egy recept
CSIRKEMELL-TOKÁNY
Hozzávalók: 1 kg csirkemell csíkokra vágva,2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 kis doboz tejföl, kakukkfű, só, bors, tárkony, liszt a habaráshoz
Köret: főtt tészta
A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát. A húst csíkokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, (ízlés szerinti mennyiségben) majd felöntjük egy pohár vízzel. Addig főzzük, még a hús meg nem puhul. Ha megpuhult a hús - a tejföllel és a liszttel behabarjuk. Főtt tésztával tálaljuk.