GASZTRONÓMIA : Tárkony- a hónap fűszere

2019.02.19

https://abroszravalo.reblog.hu/a-honap-fuszere-a-tarkony

A HÓNAP FŰSZERE: A tárkony

Írta: Faar Ida

Tárkony, tárkonyüröm, tárkonyürömfű, sárkánynövény, esztragon - ezek a nevek ugyanarra a gyógynövényként is használható fűszernövényre utalnak, amelyet már az egyiptomiak is termesztettek. Ázsiából és a Távol-Keletről került Európába, hazánkban csak a XVI. századtól vált igazán ismertté.

A tárkonynak két változatát termesztik: a francia tárkonyt, és az orosz tárkonyt - de a francia tárkony sokkal népszerűbb mivel gazdagabb illatanyagokban, és lényegesen zamatosabb.

Erdélyben a legkedveltebb fűszernövény.

A tárkony, mint fűszer

Íze és illata hasonlít az ánizséra, és az édesköményére (talán egy pici csípősséggel keveredve)- ezt magas illóolajtartalmának köszönheti, illetve az illóolajban található esztargolnak.

A tárkony levelei azok, amelyeket fogyasztunk: akár friss, zöld állapotában,(ilyenkor a legaromásabb, legintenzívebb az íze), akár sóban vagy ecetes vízben eltéve, de akár száríthatjuk is. Ízesíthetünk vele salátákat, leveseket, főtt vagy sült húsokat, ragukat. Kiválóan illik a szárnyasokhoz, birkához, bárányhoz, vadhúshoz - de nagyon finom lesz tőle a zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelék is. Készíthetünk vele tárkonyos ecetet (a zölden szedett és összeaprított tárkonyra öntsünk annyi ecetet, hogy ellepje, pár nap után szűrjük le)- ami bármelyik salátánkat meg tudja bolondítani.

Egy újabb fűszer, ami egyben gyógyhatással is rendelkezik.

Hatásai:

  • elősegíti az emésztést
  • enyhe nyugtató, segít leküzdeni a kimerültséget
  • megelőzi a szívbetegségek kialakulását
  • enyhíti a hasi görcsöket
  • étvágyjavító
  • segíti az epe termelését a májban
  • tisztítja a veséket
  • felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből
  • enyhíti az álmatlanságot, a hiperaktivitást, a depressziót vagy az idegkimerültséget
  • a tárkonylevél rágcsálása elmulasztja a csuklást, és enyhíti a fogfájást

Hogyan készíts tárkonyból gyógyteát?

  • Nyugtató hatású tea: egy csésze forrásban lévő vizet önts rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyd így állni 10 percig, aztán idd meg. Ajánlott legalább egy csésze tárkonyos teát inni naponta.
  • Emésztést segítő ital: Áztass 1 marék szárított levelet 1 befőttesüveg almaecetben, keverd össze, majd zárd le. Naponta 1 evőkanálnyit tégy 2 dl vízbe (leszűrve) -és idd meg

...plusz egy recept

CSIRKEMELL-TOKÁNY

Hozzávalók: 1 kg csirkemell csíkokra vágva,2 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 kis doboz tejföl, kakukkfű, só, bors, tárkony, liszt a habaráshoz

Köret: főtt tészta

A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összetört fokhagymát. A húst csíkokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a fűszereket, (ízlés szerinti mennyiségben) majd felöntjük egy pohár vízzel. Addig főzzük, még a hús meg nem puhul. Ha megpuhult a hús - a tejföllel és a liszttel behabarjuk. Főtt tésztával tálaljuk.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el