HOGYAN VÉSZELD ÁT A JELENLEGI HELYZETET?

2020.05.05

Sikerülni fog... Igen. Sikerülnie kell... Ha tetszik, ha nem - ez van, meg kell próbálnunk elfogadni, és alkalmazkodni hozzá. Gondolom nem vagyok egyedül ha azt mondom: nem a legbiztonságosabb eme vészterhes történelmi időszakban az életünkben - de mégis nekünk kell megtennünk mindent azért, hogy a legkevesebb sérülést szenvedjük el. Az egyén felelőssége most sokszorosára értékelődött, hiszen a hozzáállásunk, a szabálykövető képességünk, a kitartásunk, és a türelmünk az, amivel sokat tehetünk mind önmagunk, mind szeretteink, mind embertársaink érdekében.

Igen. Rossz a bezártság - a sok szabály amit be kell tartanunk. Rossz a bizonytalanság ami az élet valamennyi területét érinti. De át kell vészelnünk annak érdekében, hogy idővel megtaláljuk az új egyensúlyt. Hogyan?

Ehhez adhatnak segítséget a következő tanácsok:

  • ALAKÍTSUK KI A HÉTKÖZNAPJAINK RITMUSÁT - a mindennapos rutin segítségünkre lehet sötét gondolataink legyőzésében. A napirendünk pontos betartása fix kapaszkodókat jelenthet abban a légüres térben, amit ez az időszak hozott az életünkbe. Legyenek állandó időpontjaink: azonos időben keljünk, étkezzünk - ez segít stabilizálni a bioritmusunkat, és az alvásunkat, ami alapfeltétele az immunrendszer egészséges működésének.

  • MOZOGJUNK ELEGET! - nem feltétlenül kell edzőterembe járni ahhoz, hogy mozogjunk. Mivel még mindig tanácsos elkerülni a tömeget - és be kell tartani az előírt szabályokat - válasszunk olyan mozgásformát, amit otthon is biztonsággal végezhetünk. Számtalan edzésterv és Youtube videó áll a rendelkezésünkre - alkalmazzuk bátran.

  • TARTSUK A KAPCSOLATOT MÁSOKKAL - elképesztően szerencsések vagyunk, hiszen a személyes találkozás nélküli kapcsolattartásnak számtalan lehetősége van. Akár napi rendszeres programot is létrehozhatunk azzal, hogy meghatározott időközönként beszélünk vagy levelezünk ismerőseinkkel.

  • NE HANYAGOLJUK EL MAGUNKAT OTTHON SEM- az, hogy egyfolytában otthon vagyunk, vagy otthonról dolgozunk még nem jelenti azt, hogy egy kinyúlt melegítőben, kócosan kell eltölteni a napjainkat. Törődjünk magunkkal -adjuk meg a tiszteletet önmagunknak azzal, hogy adunk a külső megjelenésünkre is.

  • HASZNÁLJUK KI A KAPOTT PLUSZ IDŐT - és gondoskodjunk arról, hogy az unalom ne csapjon át depresszióba. Remek alkalom ez azon teendők elvégzésére, amelyeket eddig pont az időhiány miatt halogattunk.

  • NE HAGYJUK HOGY A SOROZAT-FÜGGŐSÉG A HATALMÁBA KERÍTSEN bennünket. Lehet Tv-t nézni, de azért legyünk igényesek és válogassunk a Tv csatornák dömpingszerű kínálatából, és csak azokat a műsorokat nézzük meg rendszeresen, amelyek értéket képviselnek.

  • URALKODJUNK AZ AGGODALMAINKON - természetes, hogy mindannyian aggódunk: saját- és szeretteink egészsége miatt éppúgy, mint a jövőnket érintő változások miatt. Mivel jelenlegi helyzet sajnos nem egy-két nap alatt oldódik meg - úrrá kell lennünk s bizonytalanság keltette félelmeinken. Nagyon fontos, hogy mindig hiteles hírforrásokból tájékozódjunk - és tartsuk be az ott leírt tanácsokat. Ne bújjuk folyamatosan a hírportálokat - naponta csak egy meghatározott időpontban tartsunk magunknak ez ügyben "sajtótájékoztatót".

  • KERESSÜNK ÖRÖMFORRÁSOKAT A MÚLTUNKBAN - a rég átélt pozitív élmények felidézése erőt adhat a mostani helyzetben.

  • HOZZUNK LÉTRE "AGGÓDÁSI IDŐSZAKOT" - ne hagyjuk, hogy a szorongásaink megmérgezzék az egész napunkat. Kis gyakorlással hamar bele lehet jönni abba, hogy a csak a nap bizonyos időszakában engedjük el az aggódással teli gondolatainkat. Ez az idő alkalmas arra is, hogy a problémák megoldásán is töprengjünk, vagy a családunkkal együtt ötleteljünk.

  • SEGÍTHET A MEDITÁCIÓ VAGY A RELAXÁCIÓ

Nem egyszerű alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez - de nem tehetünk mást: alkalmazkodni kell. Egy dolog vigasztaljon bennünket: a legyőzött nehézségek megerősítenek bennünket...