Blog

Folyamatos a kényszer: minden étel, édesség, rágcsálnivaló, ami az utadba kerül óriási kísértést jelent. Aminek képtelen vagy ellenállni. Ennek eredményeképpen persze a külső szemlélődő csak azt látja, hogy állandóan eszel valamit, Te pedig úgy érzed, hogy minden egyes falat, amit nem eszel meg elvesz tőled valamit, valamit, amit nem lehet mással...

Nézem a rezzenéstelen arcokat. Nézem a mélyen szántó ráncokat. Látom a lényeget: igen - ők már feladták -úgy ahogy emberek milliói a világban. Már nem harcolnak. Már nem mérgelődnek miatta. Már könnyük sincs, amit elsírhatnának. Nem csinálnak semmit - csak hagyják magukat sodortatni az árral. Csak azt várják, hogy teljen az idő, - reménytelenül,...

Sikerülni fog... Igen. Sikerülnie kell... Ha tetszik, ha nem - ez van, meg kell próbálnunk elfogadni, és alkalmazkodni hozzá. Gondolom nem vagyok egyedül ha azt mondom: nem a legbiztonságosabb eme vészterhes történelmi időszakban az életünkben - de mégis nekünk kell megtennünk mindent azért, hogy a legkevesebb sérülést szenvedjük el. Az egyén...

HISZED VAGY SEM, DE AZ ERŐ BENNED VAN

Forrás:

https://eletrecept.blogspot.com/2019/02/hetindito-gondolatok-az-ero-benned-van.html

Jobbat érdemlek... - ez zakatol a fejedben egyfolytában, nem hagyva egy perc nyugtot sem. Érzed, tudod, hiszed, várod - de a sors sehogy sem ad tanúbizonyságot arról, hogy az a "jobb" eljön hozzád. Mire vársz? Arra, hogy homokszemekként kiperegjen az idő az ujjaid közül? Arra, hogy a fiatalságod, az energikusságod kámforként elillanjon - és csak az álmok, vágyak emléke, és a valóság keserűsége maradjon? Ne élj tovább csukott szemmel,- egy pillanatra se zárd el magad elől a jobb élet lehetőségét csak azért, mert kishitű vagy! Az erőd adott - ott van benned, és csak arra vár, hogy használd! Bízd rá magad - és hagyd, hogy felszínre törjön. Alakítsd át az életed olyanná, amilyenné csak szeretnéd - mert jobbat érdemelsz!

HOGYAN ENYHÍTHETED HATÉKONYAN A TOROKFÁJÁST?


Írta: Faar Ida

Március van. Szinte a csontjaidban érzed a tavasz közeledtét... Napsütés, madárdal, ébredező természet... Csak egy dolog rontja el az idillt: az, hogy fáj a torkod. Hogy mitől? Még magad sem tudod: hiszen nyáron a jéghideg innivalóktól, vagy a fagyitól sem volt semmi baja - most meg? Minden nyelés gyötrelem.

A változékony időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának - könnyen el lehet kapni a légúti fertőzéses megbetegedéseket, ahogy a pollenkoncentráció növekedése is hozzájárulhat az allergiás tünetek kialakulásához, ami szintén járhat torokfájással.

Hogyan enyhítheted a fájdalmat?

A torokgyulladás kezdeti szakaszában érdemes néhány házi praktikával próbálkozni a fájdalom enyhítése érdekében. Viszont hosszan fennálló, vagy a nyelést nagymértékben akadályozó fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni.

 • Gondoskodj a folyadékpótlásról

A torok hidratálása nagymértékben segíti a nyelést. Fogyaszthatsz langyos teákat, mézzel - meleg leveseket (itt jelent nagy segítséget a húsleves - ami amellett hogy finom, magas cinktartalmával még segít is a gyulladás csökkentésében). A gyümölcsleveket és a buborékos ásványvizeket viszont lehetőség szerint kerüljük - savtartalmuk irritálhatja az egyébként is gyulladt nyálkahártyát.

 • Alkalmazz hidegkúrát - egyél fagylaltot, vagy jégkrémet

Bármilyen hihetetlen is, de a hideg ételeknek ilyen esetben pozitív - érösszehúzó, fájdalomcsillapító - hatásuk van.

 • Gargarizálj sós vízzel

Egy teáskanál sót 1 dl langyos vízben oldj fel,majd gargarizálj vele. A só fertőtlenít - kipucolja a garatban megtelepedett kórokozókat, és nyákot.

 • Készíts gyömbérszirupot

A gyömbér erőteljes gyulladáscsökkentő hatású, fertőtlenít, és fájdalmat csillapít. Egy darab gyömbért hámozz meg, reszelj le, mézzel és citromlével keverd el - ízesítsd fahéjjal - és naponta 3-4 alkalommal fogyassz belőle 1 teáskanálnyit.

 • Használd ki a fokhagyma erejét

A fokhagyma közismert vírus-, és baktériumölő hatásáról. Szelén tartalma segíti a gyógyulást. Fogyaszthatod önmagában, mézbe keverve, vagy citromlével.

 • Párásíts

A levegő páratartalmának növelése segíthet a száraz torok irritációjának csökkentésében.

 • Maradj csendben

Nem viccelek: érdemes "gégediétát" alkalmazni, és pihentetni a hangszálakat a torokfájás megszűnése érdekében.

Amikor már muszáj orvoshoz fordulnod:

 • ha a torokfájás néhány napon belül nem enyhül, vagy erősödik
 • ha a torokmandulák vörösek, duzzadtak, és a folliculusokban genny látható
 • ha fejfájás, láz. étvágytalanság, hányás társul mellé
 • ha a környező nyirokcsomók duzzadttá válnak ha nehézlégzés vagy mellkasi fájdalom jelentkezik