TE ISMERED AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 12 PONTJÁT ?
Írta: Faar Ida
· Állítsd össze az étrendedet minél változatosabban, sokféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok segítségével!
· Kerüld a túl zsíros ételeket - részesítsd előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben, vagy cserépedényben, mikrohullámú sütőben - készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzd a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.
· Kevés sót használj - alkalmazz fűszereket az ételek változatos ízesítésére
· Hetente csak 1-2 alkalommal engedj a csábításnak - és csak az étkezések befejező fogásaként fogyassz édességet, vagy süteményt. Édesítésre cukor helyett használj mézet, vagy cukorhelyettesítőt.
· Cukros üdítők, vagy szörpök helyett válassz természetes zöldség-, vagy gyümölcsleveket.
· Minden nap fogyassz legalább fél liter tejet, és fogyassz rendszeresen tejtermékeket is a zsírszegényebbik fajtából- túrót, natúr joghurtot, sajtot.
. Mindenképpen fogyassz naponta legalább 250-250 grammnyi nyers zöldséget, és gyümölcsöt.
Köretként egy héten belül ritkán válassz rizst vagy tésztaféléket - helyette párolt zöldségfélék kerüljenek a tányérodra.
Naponta étkezz 5-6 alkalommal - sokszor keveset elve - az ebéded legyen a legbőségesebb.
Teremts megfelelő körülményeket az étkezéseidhez: nyugodtan, nem kapkodva - alaposan megrágva minden falatot fogyaszd el az ételeidet.
Ne feledkezz meg a folyadékbevitelről sem - ha már szomjasnak érzed magad, akkor már a dehidráltság állapota áll fenn. Kerüld a cukros, színezett üdítőket - ásványvíz vagy ivóvíz a jó választás.
Ügyelj az energia bevitelre - kerüld az üres kalóriákat!